A fej védelméről

A bukósisak vitán felül a motoros felszerelésének a legfontosabb darabja.

Nem véletlen, hogy a törvény is megköveteli hazánkban a viselését, mint minimális védőfelszerelést, elmulasztása akár 30 000 forintos bírságot is vonhat maga után.

Ez nem mindenhol van így, az Egyesült Államok bizonyos államaiban nem kötelező a viselése, ettől függetlenül melegen ajánlott még kis távolságokra is.

Sokszor látni, hogy suhancok sisak és mindenféle védőfelszerelés nélkül száguldoznak a kismotorjukkal, de még bennük is kellene, hogy legyen annyi belátás, hogy legalább valami minimális fejvédelmet alkalmazzanak.

A bukósisakoknak nagyon széles skálája elérhető világszerte, mind árban, mind védelemben, megjelenésben.

Általában ami markánsan meghatározza egy sisak árát, az a márka, az anyag és a konstrukció.

Többnyire a felhasználási terület is meghatározza, hogy milyen típusú bukósisakot érdemes választani, tehát általános varázsige erre sincs.

Stílusa válogatja

Stílusa válogatja

Ha általánosságot szeretnénk megfogalmazni a bukósisak használata és a motorozási stílus között, akkor talán úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a nagyobb sebesség nagyobb fokú védelmet igényel.

Gondolok ezalatt arra, hogy egy Vespa robogó nem feltétlenül igényel megerősített, egész fejet takaró, karbonszálas kompozit sisakot, valamint egy gyorsulási motorhoz sem elegendő egy nyitott arcú, egyszerű bukó.

A dolgokat a helyükön kell kezelni, végiggondolni, és felelősségteljesen dönteni.

Segédmotoros kerékpárral is lehet szép nagyot zakózni, és speedmotorral is lehet balesetmentesen közlekedni egy életen át, szóval abszolút egyénfüggő, hogy kinek mire van szüksége, de az emelt teljesítmény nagyobb védelmet is igényel.

Kisebb motorokhoz, robogókhoz általában elegendő a klasszikus formavilágú, nyitott arcú, plexi-vizorral ellátott bukósisak is, hiszen 45-50 km/h sebességet egy országúti biciklivel is el lehet érni.

Viszont aki 200-230 km/h fölött szeret az autópályán közlekedni, annak már ajánlott valami erősebbet viselni, nem is csak az ütközés, hanem a felverődő kavicsok, rovarok, darabkák miatt.

Ekkora sebességnél egy keményebb bogárral, felpattant kaviccsal ütközni felér egy légpuskalövéssel, szóval nem csak a sisaknak, hanem a plexinek is olyan erősnek kell lennie, hogy kibírja.

A teljes fejet takaró, több ponton nyíló és záródó bukósisak nem olcsó mulatság, azonban életet menthet egy nagyobb esésnél – bár van az a sebesség, aminél az Isten sisakja se védene meg.

De legalább adj magadnak egy esélyt, és ha tudod, hogy gyorsan szoktál közlekedni, akkor vegyél jobban védő bukósisakot. 

Felhasznált anyagok

Felhasznált anyagok

A modern bukósisakoknak két nagy kritériumnak kell megfelelnie: a védelem és a súly.

Ha csak a védelemre mennénk, akkor lehetne a sisak bélelt, edzett 2 mm-es acéllemezből is, azonban egy négy kilós bukósisak már rövid távon is igen megterhelné a nyakat.

Pontosan ezért a bukósisakok nehezebbjei sem nagyon haladják meg az 1500-1600 grammot, és már ezeknél is lehet érezni a plusz terhelést. 

A nehezebb sisakok jellemzően valamilyen kemény, hőre lágyuló műanyagból készülnek, viszont itt szerepe van a vastagságnak.

Ahhoz, hogy megfelelő védelmet tudjon nyújtani, sajnos a héj falának masszívabbnak kell lennie, viszont ezzel a tömege is megnő.

Tovább nehezíti még a hungarocell belső héj és a bélés is, viszont a védelmi osztálynak meg kell felelnie.

A könnyebb, 1 kg körüli bukósisakok már jellemzően valami erős, de könnyű anyagból, például üvegszálból vagy polikarbonátból készülnek, sokszor kevlár vagy szénszál megerősítéssel.

Ha a héj több anyag házasításából készül, azt nevezzük kompozit sisaknak.

Ezek jellemzően a magasabb árkategóriát képviselik, hiszen mind az anyag, mind a megmunkálás, a laminálás és a konstrukció is hozzájárul a többlethez.

Igazából azt is mondhatjuk, hogy ez az ára a kisebb tömegnek azonos védelem mellett. 

Fontos tudnivalók a bukósisakokról

Fontos tudnivalók a bukósisakokról

A méret igen lényeges bukósisak kiválasztásakor, ugyanis ha túl kicsi, akkor talán rá se megy a fejedre, ha túl nagy, akkor pedig csúszkálhat, akadályozhat a látásban, ráadásul balesetkor sem véd annyit.
Ezért a gyártók egy-egy modellt jellemzően több méretben készítenek, hogy mindenki megtalálja a maga fejére valót.

Kiemelten fontos még, hogy a bukósisak egyszer használatos! 

Nem, persze, hogy nem kell minden viselés után eldobni, elsősorban az esésre gondoltam, ugyanis a sisakok nem javíthatóak.

Egy megrepedt, eldeformálódott, törött bukósisak olyan, mintha nem is lenne semmi a fejeden – ennyit biztosan nem ér meg, hogy az egészséged vagy az életed veszélybe kerüljön.

Tehát ha egyszer felbuktál és megsérült a bukósisakod, akkor sajnos újat kell, hogy vegyél.

Szerencsére vannak olyan oldalak, szakkereskedések, ahol elképesztően széles választékban, minden igényt kielégítően válogathatsz a bukósisakok közül, ráadásul, ha szemfüles vagy, akkor kuponokkal még olcsóbban juthatsz hozzá!

De azt a tanácsot mindenesetre fontold meg, amit a szakértők oly’ sokszor mondogatnak: védőfelszerelésre, bukósisakra ne sajnáld a pénzt, mert az kereshetsz még, de tested, egészséged, életed csak ez az egy van. 

SweetNight